Kellerbier: Lær om opphavet til kjellerølet

Jeg har en målsetning om at jeg med tiden skal skrive en tekst om alle ølstiler som eksisterer. Det er i skrivende stund omkring 80 ulike ølstiler, og disse defineres av Beer Jugde Certification Program og Brewers Association. Enkelte stiler er kjente og kjære, som for eksempel den engelske Porteren, mens andre er mindre kjente og nesten ikke å få tak i, for eksempel en Schwarzbier. Det finnes historiske ølstiler som Oude Geuze, og helt moderne og nye, som New England India Pale Ale.

Denne gangen skal jeg ta for meg en stil som får lite oppmerksomhet. Nemlig den historiske ølstilen Kellerbier, som også går under navnet Zwickelbier. Grunnen til at jeg ønsker å ta for meg denne nå er at Vinmonopolet skal lansere dette i november i basisutvalget.

Hva er Kellerbier?

Direkte oversatt fra tysk er Kellerbier et «kjellerøl». Det er et undergjæret lagerøl som både er ufiltrert og upasteurisert. Når øl ikke filtreres kan det være litt uklart («hazy«) i glasset. Ølet har en tydelig gjær- og maltsmak og kommer fra Franken, som er en region i Bayern i Tyskland.

Kellerbier konsumeres tradisjonelt om sommeren, servert rett fra tank i robuste keramikkkrus, som bidrar til å holde ølet kjølig under de varme sommermånedene. Den skal være humlet med aromahumler som gir en deilig smak av jordlige noter, hint av sitrus og blomster og bør ha litt høy alkoholprosent. Oftest finnes de omkring 4.7% – 5.4% alkoholvolum. Fargen går gjerne mot dyp rav siden det benyttes karamellisert malt. I tillegg skal ølet være helt tørt.

Ølet har lite kullsyre, som kommer av historiske årsaker: Ølet ble gjerne lagret på trefat mens det gjæret og «proppen» til fatet ble ikke satt inn. Kullsyren som ble til under gjæringen forsvant derfor ut av dette hullet. Klassiske eksempler på Kellerbier har derfor også ikke skum, siden de mangler kullsyre. Dette kan på flere måter sammenlignes med britiske cask ales som også ettergjærer på fat.

Det skal sies at dagens Kellerbier skiller seg en del fra de historiske versjonene, siden bryggere i dag bruker lukkede ståltanker til gjæring. Det vil si at kullsyren ikke unnslipper, og ølet har derfor både skum og mer kullsyre enn sine trefatlagrede forfedre.

Bayern er kjent for en rekke ølstiler.

Hvor kommer Kellerbier fra?

Kellerbier er en Märzen-stil øl fra Franken i Bayern. Ølet er et undergjæret lagerøl og lagret i kjelleren under bryggeriet, derav navnet. At ølet er Märzen-stil vil si at ølet tradisjonelt ble brygget i mars. I 1553 trådte en ny lov i kraft utstedt av den bayerske herskeren Duke Albrecht V, som forbød all brygging mellom 23. april og 29. september. Målet var å sikre ølets kvalitet. Øl brygget på sommeren ble ofte dårlig, fordi været var for varmt, og denne loven skulle sikre at øl ble brygget mens været var kaldt nok. Ølet brygget i mars skulle derfor rekke gjennom sommeren og inn mot høsten.

Stilen kan sies å være i slekt med en rekke andre lagerøl fra Tyskland som også ble brygget i mars: blant annet Märzenbier, Oktoberfestbier og Vienna Lager. Den har også likhetstrekk med German Pils, Munich Helles og Munich Dunkel. Ølet er litt sterkere og ble lagret over en lenger periode for å bedre holdbarheten. Innledningsvis nevnte jeg at Kellerbier også går under navnet Zwickelbier, denne varianten er gjerne lagret litt kortere og har en litt lavere alkoholprosent.

Kjapt oppsummert:

Kellerbier har ofte lite kullsyre og kan være uklar i farge siden de ofte er ufiltrert. Bryggere i dag kan tolke stilen litt ulikt og skille seg fra de historiske versjonene. Dagens varianter kan derfor være forsiktig filtrert, så dette vil variere. Fargen er dyp gyllen mot dyp rav. Ølet har en tydelig humlearoma, men er hovedsakelig maltdrevet. Ølet har smak av gjær, humle, brød og hint av karamell. Men det skal sies at smak vil variere veldig, og det er få klare retningslinjer en brygger må følge.

StatistikkFraTil
IBU (bitterhet)2035
SRM (farge)37
ABV (alkoholstyrke)4.7%5.4%

Som nevnt innledningsvis blir Kellerbier nå tilgjengelig på Vinmonopolet i november, og det finnes allerede flere i bestillingsutvalget. Hvis du er nysgjerrig på denne historiske ølstilen, kan dette være den perfekte anledningen til å smake på noe nytt og oppleve Kellerbier på sitt beste.

Husk å følge Ølbloggen på Facebook. Alle nye poster blir umiddelbart postet der, så slipper du å gå glipp av noe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *