Hva er Cold IPA?

Det dukker stadig opp forsøk på nye ølstiler, noe som er positivt for øl generelt. Øl er under stadig utvikling og det er noe av det som gjør det spennende. Vi har gått fra å drikke stort sett bare Lager i store deler av verden, til nå å drikke et bredere spekter av øl. Når det gjelder de ølinteresserte, så er det uten tvil IPA som er den dominerende stilen, og om vi ser hva håndverksbryggeriene lager mest av så er det gjerne underkategorien New England IPA (NEIPA) som er mest populær akkurat nå. Men for bare noen tiår siden var ingen som hadde hørt om NEIPA, og det er derfor også umulig å spå hva vi drikker 50 år frem i tid.

Tidligere forsøk

Det er blitt gjort en rekke forsøk på å lage underkategorier av IPA. Mange av oss husker kanskje Brut IPA som fikk sitt inntog mot slutten av 2017? Brut IPA var en tørrere IPA, som hadde en lysere farge og lavere bitterhet enn andre amerikanske IPAer. Her skulle humlen virkelig få skinne. En god dose bryggerier forsøkte å lage Brut IPA, men stilen døde raskt ut og ble aldri en suksess. Et av problemene her kan ha vært stilen aldri ble ordentlig definert, og bryggeriene hadde ulike tolkninger av hva en Brut IPA var. Det førte til ulike oppfatninger av hva en Brut IPA var og ulike erfaringer fra øldrikkerne.

Nykommeren Cold IPA

Det nyeste tilskuddet nå for tiden er Cold IPA som er på «alles» lepper. La oss ta en titt på hva en Cold IPA er og hva som skiller den fra andre IPAer.

Først og frem har målet vært å lage en enda mer ekstrem West Coast IPA. En Cold IPA brygges med Lagergjær, men fermenterer på høyere temperatur. Gjerne opp mot Ale-temperatur (rundt 20℃). Det første bryggeriet til å lage stilen var Wayfinder Beer fra Portland, Oregon med deres Relapse IPA. Den ble brygget i 2018, men det er først nå i 2022 at stilen virkelig er å få tak i. Det lanseres flere i juli-slippet til Vinmonopolet. Ved å bruke Lagergjær blir ølet tørrere og lar de amerikanske humlene spille en større rolle i ølets aroma- og smaksprofil. Det er også essensielt at gjærtypen som benyttes ikke gir for mye smak av estere eller svovel, så det kan for eksempel benyttes samme gjær som i Kölsch eller California Common. I tillegg brukes gjerne ris eller mais for å lage en lettere maltbase, som igjen lar humlen bli mer synlig, pluss at ølet tørrhumles for å forsterke humlekarakteren ytterligere.

Ølstilen defineres som humleintens med en tydelig bitterhet, samtidig som den er «crisp», ren og tørr. Dette skal være en ny måte å vise frem amerikanske humlesorter på.

Forfatteren og foredragsholderen Jeff Alworth var i Oslo under en festival tidligere i år, og han er bosatt i Portland. Han hadde derfor tatt en prat med de som brygget ølet først. Så jeg måtte spørre han: «Hvis ølet ikke fermenteres på lav temperatur, hvorfor har de da valgt å kalle stilen COLD IPA?». Svare deres, ifølge Jeff: «Fordi ølen var kald når de smakte på den!».

Det kommer stadig nye underkategorier av eksisterende ølstiler.

Hva er forskjellen på en India Pale Lager og en Cold IPA?

Det er nærliggende å tro at Cold IPA har en nær relasjon til en India Pale Lager (IPL), men det stemmer ikke. En IPL er kort fortalt en undergjæret øl tilsatt generøse mengder humle. Den blir brygget med Lagergjær og fermenterer på lav temperatur over lengre tid. Det gir et tørt og rent øl uten for mye fruktige smaker fra gjæringen.

Mens en India Pale Lager forsøker å gjøre IPA til en Lager, ønsker Cold IPA å gjøre en West Coast IPA enda mer «West Coasty». I en Cold IPA kan du forvente en øl med intens aroma og smak av amerikansk humle i form av sitrusfrukter og med en tydelig bitterhet. Samtidig er ølet gyllent og klart, der malten bidrar til å gi en mild brødsmak til ølet.

Ingen offisiell stil

I likhet med India Pale Lager, er Cold IPA er ingen offisiell ølstil ennå, og det finnes derfor ingen «retningslinjer» for verken alkoholprosent, bitterhet, farge og smaksprofil å følge. De offisielle ølstilene blir definert av Beer Judge Certification Program (BJCP) og Brewers Association.

Så nå gjenstår det å se om dette blir en større suksess enn Brut IPA ble da?

Husk å følge Ølbloggen på Facebook. Alle nye poster blir umiddelbart postet der, så slipper du å gå glipp av noe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *