Høsten er her og det popper opp oktoberfester over hele vårt ganske land. Menn i Lederhosen og damer i Dirndl. Feststemte folk med tyrolerhatter. Vi har alle hørt om den tyske festen, men hva er det og hvorfor feirer vi Oktoberfest? Og hva er grunnen til at Oktoberfest feires i slutten av september, og bare så vidt strekker seg inn i oktober?
Oktoberfesten i München
For to uker siden dro jeg ned til München i Tyskland for å delta på den legendariske oktoberfesten der nede. For en ølnerd som meg er det en drøm å kunne oppleve noe sånt, for dette er ølhistorie og kultur på høyt nivå, og absolutt ikke bare en svær fyllefest, som det tilsynelatende ser ut som.
Det aller første jeg lærte jeg var: Hvis du sier at du skal på «OKTOBERFEST», så skjønner alle der nede at du ikke er fra München. Det man sier der nede, er at man skal på «WIESEN», som bare betyr at man skal ned på «sletta». Det er også mulig at en gebrokken tysk dialekt eller det faktum at du snakker engelsk også røper at du er turist, men kaller du det «Wiesen» så reduserer du åpenbart sjansene litt.
Oktoberfest er en årlig 16-18-dagers fest i München, hovedstaden i Bayern, som i år (2024) var fra lørdag 21. september til søndag 6. oktober.
«Sletta» består av 17 gigantiske telt og 21 mindre telt, og noen rommer opp til 10,000 mennesker. Det teltet jeg havnet i hadde riktignok «bare» 7,700 folk. Utenfor teltene er det som et gigantiske tivoli. Det er karuseller overalt. Sukkerspinn, grillet kylling, spilleboder. Et fantastisk sted å ta med familien og barna faktisk.
Arrangørene bruker faktisk flere måneder på å både rigge opp og ned festivalen. Det er altså veldig mye arbeid lagt ned i disse 16 dagene.
Hvert år drar over 6 millioner mennesker fra hele verden til München for å delta på denne gigantiske festen. Ølet serveres i klassiske 1-litersmugger kalt Maß (Mass), og det drikkes omkring 6,5 millioner liter øl i løpet av disse 16 dagene.
Det kan bli folksomt på sletta.
Det er kun seks store bryggerier, alle fra München, som får lov til å servere ølet sitt på denne oktoberfesten. Disse er:
1) Augustiner-Bräu
2) Hacker-Pschorr
3) Hofbräu
4) Lövenbräu
5) Paulaner
6) Spaten-Franziskaner-Bräu
Hvert telt har kun ett øl de serverer på denne oktoberfesten: Ølet som heter Oktoberfest Bier. Dette er en beskyttet tittel av EU og det er kun disse seks bryggeriene som kan bruke denne fulle betegnelsen på sine etiketter.
Sletta består av flere høytsvevende karuseller.
Hvorfor feirer vi Oktoberfest?
Oktoberfesten er en svært viktig del av historien til Bayern. Den aller første oktoberfesten ble holdt i 1810 da kongen i Bayern: Kong Maximilian I. Joseph organiserte en todagers fest fra 13. til 14. oktober for å feire sin sønns bryllup, kronprins Ludwig (senere kalt Ludwig I) og prinsesse Therese av Sachsen-Hildburghausen. På fire ulike lokasjoner i München ble gratis mat og drikke servert, og det ble avholdt et hesteløp på sletta som i dag heter Theresienweiese. På sletta var det satt opp telt som solgte mat og øl.
Opptoget ble veldig populært og har blitt til en festival og årlig tradisjon som har pågått i over 200 år. Festivalen har blitt holdt nesten hvert år, kun med noen få unntak: krig, kolera og nylig på grunn av Covid-19, da den ble avlyst i både 2020 og 2021.
I begynnelsen var festivalen midt i oktober, siden det var da bryllupet var, men på grunn av ustabilt vær midt i oktober har den blitt flyttet noen uker frem. Derfor er Oktoberfest hovedsakelig i september, men strekker seg noen få dager inn i oktober.
Selve navnet på sletta er oppkalt etter prinsesse Therese og heter Theresienwiese. Det er et gigantisk åpent område, og det arrangeres også andre festivaler og arrangementer der gjennom året, selv om Oktoberefest er den desidert største.
Det eneste du får er én type øl og det serveres i litersmugger.
Hva drikker man på Oktoberfest?
Opp igjennom disse 200 årene har ølstilen man har drukket på Oktoberfest variert. Det startet nok med en mørk lagerøl av typen Bavarian Dunkel, før det gikk over til litt sterkere bokkøl. De senere tiårene har det rødbrune ølet Märzenbier vært hovedølet i teltene, før det i nyere tid har skjedd enda flere endringer på ølet. Siden 1990 har Oktoberfestøl vært et øl med gyllen farge, en noe sødmefylt maltaroma med medium munnfølelse og lav til moderat bitterhet.
Det er kun dette ølet, med navnet Oktoberfest Bier, man får servert på Wiesn, og de serveres da som nevnt bare i litersmugger. Jeg skjønner godt at mange har denne festivalen på sin «Bucket list» og jeg kan absolutt anbefale et besøk dit. München er en stor og fin by, og festivalen er helt unik.
Husk å følge Ølbloggen på Facebook. Alle nye poster blir umiddelbart postet der, så slipper du å gå glipp av noe.