«Hop Burn» er et relativt nytt fenomen i ølverdenen. Dette kan du oppleve om du drikker en helt fersk IPA, gjerne i moderne New England-stil (NEIPA) som er brygget og tørrhumlet med store mengder humle.
Det er jakten på den mest intense humlearomaen og -smaken som er årsaken til at «hop burn» har oppstått. For bare noen år siden brygget de fleste bryggere IPA i «West Coast»-stil. En West Coast IPA skal ha en intens humlearoma og -smak i tillegg til en tydelig humlebitterhet. Da var det gjerne om å gjøre å brygge det bitreste ølet, målt på en IBU-skala. IBU står for «International Bitterness Units».
Nå er trenden at ølet skal ha svært lav bitterhet, men med mest humlepreg. Altså såkalte NEIPAer. Bryggere bruker nå mer humle i ølene som tilsettes i flere omganger både under koking og fermentering. Samtidig benyttes nye teknikker for å tilsette humle til ølet.
Hvordan kjenne igjen «hop burn»?
Kort fortalt er «hop burn» en brennende, ubehagelig følelse i halsen som kommer fra humlen når en NEIPA er helt fersk. Den oppleves tydeligst når ølet svelges. Dette er ikke en ølfeil, men gir fremdeles en følelse av at noe føles feil med ølet. Den brennende følelsen vil avta kort tid etter tapping, siden humlekarakteren taper seg raskt.
Prøv gjerne å tilsette noen humlepellets i en fersk NEIPA og vent til pelletsen har løst seg opp. Det vil gi en tørr og ekkel følelse som vil klø i halsen når ølet drikkes, og dette minner veldig om «hop burn».
Dette strider derfor mot dagens motto «drink fresh, hops fade fast». For å unngå «hop burn» bør ølet stå en liten stund før det drikkes. Hvor lenge har jeg dessverre ikke noe svar på, da det ikke er forsket nok på temaet. Enkelte bryggere lar ølet stå en uke ekstra i fermenteringstanken før det tappes på boks, flaske eller fat, slik at den har fått roet seg.
Hvordan oppstår «hop burn»?
Denne tørre, snerpete følelsen «hop burn» oppstår når polyfenoler i humlen kommer i kontakt med ølet. Siden humle nå er lenger i kontakt med ølet øker derfor sjansen. Disse polyfenolene bidrar til å gjøre ølet uklart («hazy»), som kjennetegner NEIPA.
Humle inneholder også alfasyre som gir bitterhet, og humle med høy alfasyre inneholder ofte mindre polyfenoler. Derfor har en bitter West Coast IPA langt mindre sjanse til å gi «hop burn» enn en NEIPA.
Et øl med mye polyfenoler gir en snerpete smak som krasjer med humlebitterhet og er derfor ikke ønsket.
Husk å følge Ølbloggen på Facebook. Alle nye poster blir umiddelbart postet der, så slipper du å gå glipp av noe.
Les mer fra Ølbloggen her: