Jeg har alltid problemer med at kjøleskapet vårt er for lite. Eventuelt kan det formuleres som at jeg har for mye øl i kjøleskapet til enhver tid. Same same. Siden spesielt humledrevet øl som IPA bør holdes kaldt, ideelt rundt 4℃ for å bevare mest mulig aroma og smak, så kan dette fort bli en utfordring.
Løsningen har for meg blitt å bruke verandaen som «kjøleskap». Vi har en innglasset veranda som gjør det lunt inntil veggen, slik at det at det sjeldent blir for kaldt. Lyst til å gjøre det samme? Her er det du bør vite først.
Dette bør du vite om å lagre øl ute i vinter
Først og fremst er det lurt å tenke på hvilken ølstil du skal lagre. Pils, surøl og mørke øl trenger du ikke å lagre kaldt. Disse kan du for eksempel ha i et skap eller en bod og sette de kaldt i kjøleskapet (eller ut) et par timer før du tenker å drikke dem. Husk at det tar noe lenger tid å kjøle ned en flaske i forhold til en boks.
Hvis du derimot skal lagre en IPA eller Pale Ale så bør du lagre disse kaldt til enhver tid, helst uten for store temperatursvingninger. Det er her verandaen kommer inn i bildet.
Husk at øl kan fryse til is
Ikke undervurder temperaturen. Øl kan fryse til is og potensielt knuse boksen eller flasken siden trykket inni øker og væske som fryser til is utvider seg. Det tar riktignok lenger tid før øl fryser til is enn vann, på grunn av alkoholen og sukkeret (fra malten) i ølet. Hvor langt ned man må i temperatur avgjøres av alkoholprosenten. Et sterkt øl fryser senere enn et svakere øl. En generell tommelfingerregel jeg bruker er å ikke ha ølet utendørs om det er risiko for at det blir under -4℃ inne på verandaen, men husk at det ER fare for at øl fryser selv om det bare er -1℃ ute!
Siden jeg har en innglasset veranda kan temperaturen utenfor være opp mot -6℃ før jeg flytter ølet inn. Det har hendt at jeg har glemt ølet ute på kvelden og det ble mye kaldere i løpet av natta. Det går oftest bra, men det er ingen garanti for dette, og det er absolutt ikke gøy å vaske opp om en flaske skulle knuse. Legg et termometer i nærheten av ølet om du er i tvil om temperaturen er for lav.
Pass på sola
Selv om det stort sett er mørkt og overskyet på denne årstiden, må vi ikke glemme at det faktisk er sol i blant, og at sol potensielt kan ødelegge et øl. UV-stråler fra sola reagerer med humle og kan skape en aroma av svovel. Dette kalles «Lightstruck» og lukten kan sammenliknes med lukten av en skunk. Det er så og si umulig for UV-stråler å trenge gjennom aluminiumsbokser. Samtidig er sjansen lav om flaskene er brune, men dette kan skje om de er grønne eller gjennomsiktige.
Lagring av mørkere øl ute
Det hender jeg også lagrer mørkere øl på verandaen over natten. Da er det kjekt å vite at kald temperatur demper smaken. Du bør ikke servere et mørkt øl med høy alkohol (for eksempel Imperial Stout, Barley Wine og Quadrupel) ved 4℃, men heller la det varme seg opp til kanskje rundt 10℃ for å få mer smak ut av ølet.
For generelle tips til lagring av øl anbefaler jeg å lese «Generelle «retningslinjer» gjelder for øl som lagres» som jeg har skrevet i innlegget «Er det farlig å drikke utgått øl?».