Ølglasset har en viktig jobb, det skal nemlig fremheve alle de beste egenskapene til et øl. Glasset skal være behagelig å holde i og drikke av, det skal gjøre så ølet ser fristende ut og ikke minst skal det fremheve den ønskede aromaen i ølet. Drikker du direkte fra en ølflaske eller ølboks får du rett og slett ikke frem hele aromabildet og går derfor glipp av helhetsopplevelsen. Mye av det vi «smaker» oppfattes av nesa, og nesa kan oppfatte flere nyanser enn det smaksløkene i munnen vår kan. Dette er årsaken til at øldommere sitter med nesa klistra ned i glasset og snuser som en ivrig hannhund som møter en tispe med løpetid.
Det finnes i dag en rekke ulike ølglass, så det faktisk blitt en utfordring å vite hvilket man skal kjøpe. Visse ølglass er spesiallaget og passer perfekt for noen ølstiler. Samtidig er størrelse og fasong på glasset av betydning. For eksempel skal et hveteøl fremheve det deilige skummet på toppen. Og du vil ikke drikke en Imperial Stout med høy alkohol fra et «halvliterglass» som du drikker Pilsner fra.
For at et glass skal være behagelig å drikke fra bør det være av tynt glass. Har glasset stett du kan holde i vil ølets temperatur holde seg lenger, da du ikke varmer det opp med hendene dine mens du holder i glasset.
De vanligste glassene
Under finner du en oversikt over de vanligste ølglassene, og hvilke ølstiler de oftest brukes til. Mange av dem er tradisjonelle glass som i lang tid er brukt på et spesifikt sted til en eller flere spesifikke ølstiler.
Pilsnerglass
Pilsnerglasset er enkle glass som skal romme mye øl. Glassene finnes både med og uten stett. Disse glassene brukes mest til Tysk eller Tsjekkisk Pilsner.
Becher
Becher er et stort glass som også skal romme mye øl med lavere alkoholprosent. Glasset brukes til tyske lagerøl som Munich Dunkel, Munich Helles, Märzen, Schwarzbier, Vienna Lager, tyske røykøl (Rauchbier) og bokkøl (Dunkles Bock, Helles Bock, Doppelbock).
Stein
Glasset med navnet Stein er et annet ølglass som brukes mye i Tyskland. Før i tiden ble glasset, som navnet antyder, laget av stein. Disse har en hank og rommer vanligvis en halvliter. Disse brukes til tyske lagerøl som Munich Helles, Festbier, Märzen, Munich Dunkel, Schwarzbier, tyske røykøl og bokkøl. En større variant av dette glasset rommer en liter øl og kalles en «Mass» og er standardglasset på Oktoberfest.
Hveteølglass
Hveteølglasset er formet som en høy vase. Det litt uklare gylne ølet ser forlokkende ut i glasset og med masse rom i toppen er det god plass til alt skummet disse ølene danner. Glassene er egnet for tyske Weissbier, Dunkles Weissbier og Weizenbock. Ikke bruk disse glassene til noe annet.
Stange
Stange er et tradisjonelt glass som blir brukt i Köln i Tyskland. Glasset er lite (200 ml) og brukes til å servere den lokale stilen Kölsch, men også til ølstilen Gose. Glasset har rette kanter, derav navnet Stange som betyr «stang» på norsk. En litt videre og lavere variant brukes til Altbier.
Tulipanglass
Tulipanglasset har en stor klokke og stett du kan holde i. Her får du god plass til å spinne ølet rundt i glasset for å frigi aroma. Glasset egner seg godt til Belgiske øl, der det blant annet brukes til Saison, Belgian Golden Strong Ale og Belgian Tripel. I Frankrike blir det brukt til Biére de Garde. Det er verdt å merke seg at en stor del av bryggeriene i Belgia har egne glass med logo og unike former. Derfor finner du sjeldent noen få standardglass i Belgia, men de fleste har stett og en rund klokke.
Lambic-glass
Som navnet tilsier brukes Lambic-glass til Lambic-surølene fra Belgia. Glassene er vanlig til Lambic, Oude Geuze, Oude Kriek, Framboise, og også til Oud Bruin og Flanders Red Ale.
Nonic Pint
I England får du et pintglass når du kjøper for eksempel en Bitter. Glasset er stort, som er fint, siden ølet ofte er med lav alkoholprosent. Kanten nær toppen gjør at glassene ikke fester seg i hverandre når de stables oppå hverandre, som gjør det anvendelig å bruke i barer. Nonic Pint-glass brukes til British Golden Ale, Bitter, English IPA, Dark Mild, British Brown Ale og English Porter.
Tulip Pint
Tulip Pint er mest kjent for å romme Irish Stout, som for eksempel Guinness. Egner seg også til Irish Red Ale, English IPA, English Porter og Scottish Ales (Light, Heavy, Export).
Thistle
Thistle-glasset finner du i Skottland, selv om det brukes ekstremt sjeldent for tiden. Egner seg til de litt ukjente ølstilene Scottish Light, Scottish Heavy og Scottish Export. Men egner seg også til den mer kjente stilen Wee Heavy.
Shaker
Shaker-glasset er standardglasset du får i USA når du bestiller håndverksøl. Uansett ølstil. Det ironiske er at glasset er ganske ubrukelig og tilfører ingen verdens ting til ølet, blant annet fordi det ikke har en klokke eller form der aromaen kan samles. Glasset er utbredt fordi de er billige, enkle å rengjøre og kan stables oppå hverandre. Glassene ser ut som glassene som brukes i en cocktailshaker, derav navnet. De brukes til det meste: American Lager, Cream Ale, American Blonde Ale, American Wheat Beer, California Common, American Pale Ale, American Amber Ale, American Brown Ale, American Porter, Baltic Porter, American Stout, American IPA og Black IPA.
IPA-glasset
Dette er et nyutviklet glass som egner seg svært godt til American IPA, (spesielt New England IPA) og American Pale Ale.
Finnes det et allrounder glass?
For meg har tulipanglasset blitt et allrounder ølglass som passer til alle ølstiler. Jeg har en rekke ulike glass i skapet, men når jeg er i tvil går jeg for tulipanglasset. Dette var et råd fra læreren min Amund da jeg tok Ølkelnerutdanningen til Beverage Acadamy i 2014 og jeg har fulgt det siden. Takk for tipset! Har du ikke ølglass, kan du bruke et rødvinsglass.
Er du ute etter en pakke med flere ulike ølglass, uten å måtte kjøpe en eske av hver, så sjekk ut butikker som selger kjøkkenutstyr. De selger i dag også glass for håndverksøl, og flere av de som er nevnt over finnes der. Her vil jeg skyte inn at jeg selv er fan av de nye IPA-glassene som har dukket opp, og synes de passer perfekt til de uklare NEIPAene.
Les denne posten for tips og råd når det kommer til vask av dine ølglass. Kort oppsummert: ikke vask ølglassene dine i oppvaskmaskinen. Vaskemiddelet i oppvaskmaskinen er ikke bra for ølglassene. Samtidig kan vaskemaskinen være full av fett fra alt annet som er i den. Fett er en fiende for ølet og dreper skum. Vask glassene med en egen oppvaskbørste og bruk gjerne Zalo.
Det er også lurt å tenke over temperaturen på glasset før du fyller øl i det. Er glasset varmt så blir ølet raskere varmt. Sjekk i tillegg at det ikke er skår i glasset, men det sier jo seg selv.