Jeg har lenge prøvd å forstå opprinnelsen til hvordan flere store norske bryggerier produserer øl de kaller «Fatøl» som selges på boks. Vil ikke det også si at en vinimportør kan selge en rødvin bag-in-box på flaske?
Nå fikk jeg endelig svaret på hvor denne fatøl-betegnelsen kommer fra!
Jørn Idar Kvig driver ølpodcasten Ølprat med Høyt Skum. En podcast jeg kan anbefale alle ølinteresserte å sjekke ut. Du finner den blant annet på Spotify. Her får Jørn Idar besøk av gjester fra hele verden og fra alle deler av ølbransjen.
Mandag denne uka, 20. februar 2023, kom episode #078 ut med Tore Hage som gjest. Tore er en øllegende fra Ringnes og har jobbet med øl og gjær i 40 år. Han har derfor vært med på det meste og sett utviklingen av ølstiler, fusjoner av bryggerier, samt åpninger og nedleggelser av bryggerier i øl-Norge.
Hvordan kan man selge fatøl på boks?
Så tilbake til mitt opprinnelige spørsmål. Hvordan kan bryggerier kalle et øl på boks for «Fatøl»? Og hva kjennetegner et øl med denne betegnelsen?
Min beskrivelse vil være at ølet er litt mørkere Lagerøl enn en Pils. Med mindre humlearoma og -smak, og gjerne med en maltsmak i form av kjeks.
I nevnte podcast-episode forteller Tore at opprinnelsen er fra danske Faxe og deres halvliter «dåse» med øl. Dåse er den danske betegnelsen for boks. Faxe mente at om forbruker kunne ta med en halvliter hjem, så ble jo dette et fatøl. Dermed var fatøl på boks blitt en greie: Faxe Fadøl.
Etter hvert kom denne trenden til Norge og de norske bryggeriene begynte å kalle sine halvliter glassflasker for «Fatøl» her også.
Med tiden har dette utviklet seg til en egen kategori. Stilen er nær ølstilen Vienna Lager. Noen kaller ølstilen «Classic», men betegnelsen «Fatøl» er blitt beholdt. Det var åpenbart uaktuelt å kalle ølet Vienna Lager, med tanke på at forbruker kunne bli forvirret og tro det hadde sammenheng med for eksempel wienerbrød eller wienerpølse.
Så der har vi det. Fatøl er rett og slett en Vienna Lager. Flere store bryggerier lager øl i denne stilen, uten å bruke ordet «Vienna». Et par kjente kommersielle eksempler på Vienna Lager er Brooklyn Lager og Samuel Adams Boston Lager.
Husk å følge Ølbloggen på Facebook. Alle nye poster blir umiddelbart postet der, så slipper du å gå glipp av noe.