Humleserien del 1: Mosaic

«Humle er ølets vindrue» har jeg hørt noen si, og jeg vil i stor grad si meg enig i utsagnet. Humlens type, karakter og opprinnelse bidrar til å gi en helt unik aroma og smak til ølet. Jeg vil derfor lage en humleserie, der jeg tar for meg en og en humle. Vi starter med humlen Mosaic.

Mosaic fra USA

Den har i lang tid vært min favoritthumle, på grunn av den distinkte aromaen og smaken den gir. Fra 2015 har Mosaic vært en av de mest dyrkede humlesortene i USA og fra 2015 til 2017 lå den på 6. plass.

Bilde av ferske, knuste humleblomster som ligger på papp.
Når bryggere velger ut humle knuser de ferske humleblomster og gnir dem i hendene før de lukter.

Mosaic ble lansert i 2012 og kommer opprinnelig fra «The Hop Breeding Company» i Pacific Northwest i USA, nærmere bestemt fra staten Washington. Denne humlesorten er unik, fordi den kan fungere både som bitterhumle, aromahumle og for å gi unik smak til ølet.

Dette er grunnen til at den fungerer utmerket som humlesorten i en Single Hop IPA. Mosaic spiller også godt på lag med andre fruktige humler som Citra, og blir ofte definert som «Citra på steroider».

Krysning av Simcoe og Nugget

Grunnleggeren av Mosaic-humlen, Jason Perrault, er også han som oppfant humlesortene Citra og Simcoe. Det var et forsøk på å videreutvikle Simcoe som førte til at Mosaic ble oppfunnet. Mosaic er derfor en krysning av Simcoe og Nugget og het opprinnelig HBC 369, før den fikk navnet Mosaic.

Humletypen kjennetegnes ved å være kompleks og bidra til et bredt spekter av aromaer og smaker som mango, steinfrukt, tropiske frukter, sitrus, furunål og urter.

Slik finner du frem til en spesifikk humlesort

Det er ikke alle bryggere som oppgir hvilke humlesorter de bruker i sine øl, men heldigvis er dette noe flere nå gjør. Uansett om man brygger nøyaktig samme oppskrift på to steder, vil det gi ulikt resultat. Dette er grunnen til at mange bryggere villig deler oppskrifter med hjemmebryggere.

Ønsker du å smake et øl med Mosaic kan du enkelt søke «Mosaic» på Vinmonopolets hjemmeside. Da vil du oppdage at flere IPAer eller Pale Ales har humletypen i navnet, som da betyr at denne humlen blir brukt i ølet. Du kan også gå i spesialforretninger som Gulating eller dagligvarebutikker med godt ølutvalg og spørre betjeningen.

Her finner du alle delene av humleserien:

Humle
Del 1: Mosaic
Del 2: Strata
Del 3: East Kent Golding
Del 4: Vic Secret
Del 5: Citra
Del 6: El Dorado

Ler mer fra Ølbloggen her:

4 Kommentarer on “Humleserien del 1: Mosaic

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *