Et ord som stadig oftere dukker opp sammen med humletyper er «cryo». For full forståelse av hvorfor dette har blitt så populært blant bryggeriene, vil jeg først starte med en kort innføring i humle.
Slyngplanten humle brukes i mange former og fasonger når bryggere tilsetter det i øl. Villplanten kommer opprinnelig fra Kina og har lenge blitt brukt i ølbrygging for å bidra til aroma, smak og bitterhet til det ferdige ølet.
Bitterhumle tilsettes tidlig i kokeprosessen når øl brygges, fordi det tar lenger tid å hente ut alfasyrer som gir bitterhet. Aromahumle tilsettes mot slutten, eller etter koking, for å gi en intens aroma og smak av humlen til ølet. Det er denne kraftige og ferske humlearomaen og -smaken bryggere i dag ønsker, spesielt når de brygger IPA. Dette er nok også hovedårsaken til at ølstilen New England IPA har blitt så populær.
Når humle høstes er de formet som små, grønne kongler, der kun hunnplanten brukes i ølbrygging. Noen bryggere bruker ferske humlekongler i ølbryggingen, men dette er utfordrende. Humlen råtner bare noen timer etter innhøsting, så den må brukes veldig kjapt. Humleleverandørene behandler derfor humlen slik at de holder lenger.
Pellets eller hel humle
Det vanligste er at bryggere kjøper humlepellets, som er sammenpresset og knust humle. Denne er enkel å håndtere og har lenger holdbarhet. De fraktes kaldt og oppbevares i kjøleskapstemperatur i bryggeriene. Samtidig er posene fri for oksygen, som gjør at egenskapene til humlen bevares lenger. Et tips til hjemmebryggere er å ha dem i kjøleskapet mens posene er forseglet og uåpnet, men å lagre de i fryseren når de er åpnet. Da holder den friske aromaen og smaken seg lenger.
Andre humleleverandører tilbyr også hel humle (kalt «leaf hops»). Dette er ovnstørket og komprimert humle. Deretter er den vakuumpakket. Ikke like mange varianter er tilgjengelig i forhold til pellets, men enkelte bryggere ønsker å bruke denne noe mer naturlige formen for humle i ølet.
Kryogenprosessen
Et begrep som nå dukker oftere opp i ingredienslistene på håndverksøl er «cryo». Bildet under er hentet fra en ølboks:
Kryogenprosessen (cryo) er en ny metode for å fremstille humlepellets. Her kjøles hel humle ned til ekstremt lav temperatur. Deretter blir konsentrert lupulin separert ut. Lupulin er et gult pulver som finnes inni humleblomsten. Dette pulveret består av alfasyre og essensielle oljer som gir ølet den karakteristiske humlearomaen og -smaken av blant annet sitrus eller tropisk frukt.
«Cryo» pellets er mye mer potente enn vanlige, tradisjonelle pellets. Dette gjør dem perfekte til ølstiler som New England IPA der man ønsker en intens humlearoma og -smak.
Hovedbildet i posten brukes med tillatelse av BrewDog.