Øl har vært brygget i tusenvis av år, men med tiden har det skjedd store endringer.
Det var på 800-tallet at humle først ble dokumentert brukt i øl, men det var på 1400 – 1500-tallet at humle ble en vanlig ingrediens i øl. Før dette brukte man gjerne andre urter i ølet, eller blandinger med urter. Disse ble kalt gruit (uttales grut).
Hva er gruit?
Gruit er en urteblanding som ble brukt både til å smaksette ølet og som et konserveringsmiddel, før humle ble kommersielt tilgjengelig. Enkelte leverandører hadde monopol på gruit i ulike områder. Gruit var spesielt vanlig i Nederland, Belgia og enkelte deler av Tyskland.
Hvilke urter som ble brukt varierte fra leverandør til leverandør. De tre vanligste var:
- Pors
- Ryllik
- Rosmarin
Det ble også brukt andre urter og ingredienser, slik som:
- Burot
- Korsknapp
- Røsslyng
- Einebær
- Ingefær
- Karve
- Anis
- Muskat
- Kanel
- Mynte
- Iblant var også humle en del av miksen
Hvorfor gikk de over til humle?
I England var det et skille mellom øl brygget med gruit og humle. Øl med gruit med kalt «ale» og øl brygget med humle ble kalt «beer». Allerede på 1000-tallet oppstod det etterspørsel etter humlet øl.
Det var ofte politiske bestemmelser, religion og moralske spørsmål som gjorde av gruit holdt ut så lenge. Den katolske kirke hadde til og med monopol på salg og skatt av gruit. Etter hvert tok humlen over, og den tyske Reinheitsgebot-loven fra 1516 slo fast at øl måtte brygges med vann, bygg og malt. Senere ble også gjær lagt til denne listen.
Humle har en konserverende effekt på ølet, som gjør at de holder mye lenger enn øl brygget med urter. Dette, kombinert med at prisen på humle ofte var lavere en gruit, var også medvirkende årsaker til overgangen.
Samtidig må vi ikke undervurdere smaken. Humle spiller godt på lag med de andre ingrediensene i ølet og gir en unik aroma og smak som folk foretrekker.
Vil du smake gruitøl?
Det er fortsatt noen bryggere som brygger med gruit, selv om det ikke er veldig vanlig. Søker man «Gruit» hos Vinmonopolet finner man øl som har dette i navnet eller under produksjonsmetoden. Da vet man at de er brygget med gruit.
Ler mer fra Ølbloggen her: